lunes, 9 de diciembre de 2013

Mitjans de difusió de dades


  • El cable de coure de parells trenats: Es basa en la tecnologia Ethernet, amb connectors RJ45. És fàcil d'usar, i per això es fa servir en xarxes domèstiques i en empreses. La informació es transmet mitjançant impulsos elèctrics pels cables.
  •  El cable coaxial: Té un nucli de coure envoltat per una capa aïllant i una malla metàl·lica que evita les interferències. 
  • El cable de fibra òptica: La informació es transmet mitjançant petits impulsos de llum.

  • El mitjà sense fil: La tecnologia més utilitzada és la wifi. La informació es transmet per mitjà d'ones de ràdio.

Dispositius de gestió de xarxes

Concentrador hub
Actua com un simple enllaç i transmet totes les dades per tots els seus ports. El concentrador que observem a la imatge admet fins a quatre equips connectats directament.
Commutador switch
Llegeix a la informació que li arriba i la redirigeix només a l'equip que l'ha de rebre i no pas a tots els que formen la xarxa. En aquest cas, les dades només a l'equip que l'ha de rebre i no pas a tots els que formen la xarxa. En aquest cas, les dades només passen de l'equip 1 al 2.
Router
Comunica xarxes entre si. Per exemple, permet connectar la nostra xarxa a Internet. Determina quines dades surten de la xarxa d'àrea local i cap a on, i quines altres dades s'han de quedar dins, ja que van dirigides a equips de la mateixa xarxa. De vegades, el router també actua com a concentrador.
Pont
Permet dividir una xarxa en diferents segments o unir dues xarxes que utilitzen un mateix sistema (protocol) de comunicació, per  facilitar la gestió i disminuir el trànsit, sobretot en xarxes molt grans.
Punt d'accés
És un tipus de pont. Per exemple, permet connectar entre si una xarxa sense fil i una de cablejada. Podem dir que és "el concentrador" utilitzat en xarxes sense fil.
Repetidor
Repeteix i amplifica el senyal per ampliar-ne l'abast. Per exemple, per aconseguir que una xarxa sense fil arribi més lluny.
Passarel·la
És un tipus de pont "intel·ligent"que uneix dues xarxes amb diferents tecnologies. Per exemple, una xarxa de cable coaxiali una Ethernet. Pot ser de dos tipus maquinari (de vegades inclòs dins d'un cable-mòdem, per exemple) o programari.
Servidor d'impressió
Permet connectar una impressora a una xarxa, de manera que podem des de quallsevol equip connectat a la xarxa.






lunes, 2 de diciembre de 2013

Adaptadors de xarxa

Acoblat a l'equip.
Avui dia, totes les plaques base inclouen, com a mínim, una connexió de xarxa. En els ordinadors portàtils o consoles de joc, aquest adaptador és sense fil.

Tipus PCI
Ens permet conncetar en xarxa equips que no inclouen la presa de xarxa a la placa base o quan es fa malbé.

Tipus USB.
S'utilitza sobretot, en xarxes sense fil.









Tipus PCMCIA.
S'utilitza, per exemple, en ordinadors portàtils antics.

miércoles, 27 de noviembre de 2013

Altres maneres d'arrencar un ordinador

Sistemes duals
Tots dos poden estar instal·lats en la mateixa màquina, de manera que s'engegui un o l'altre segons convingui.
Això es un sistema dual o d'arrencada dual.
Els discos durs dels ordinadors s'organitzen mitjançant particions. En cada partició (espai de disc) s'hi pot definir un sistema de fitxers diferent, i col·locar-hi els fitxers necessaris per a cada SO.

Màquines virtuals i sistemes en mode On-live
La ''virtualització'', molt estesa avui dia en el mon dels servidors d'internet, consisteix en l'execució d'un programa que emula un ordinador complet dins un SO en funcionament. Solen rebre el nom de ''màquines virtuals''.

Sistemes operatius a Live-CD
A més de la utilització de màquines virtuals, també és freqüent l'ús de SO capaços d'arrencar des d'un CD-ROM o un DVD, sense que s'hagin d'instalar al disc dur. Per poder-los utilitzar cal que l'ordinador tingui configurada la BIOS per arrencar des del CD-ROM.
Aquests sistemes live-CD permeten provar sistemes operatius i utilitzar les aplicacions que hi vénen instal·lades sense que calgui tocar res del que tinguem instal·lat en la nostra màquina.




lunes, 25 de noviembre de 2013

Arquitectura de xarxa

Introducció a les xarxes informàtiques

Una xarxa d'àrea local, també coneguda com a LAN (Local Area Network), és un conjunt d'ordinadors i dispositius de maquinari i units entre elles amb l'objectiu de compartir recursos en una zona geogràfica limitada.



viernes, 8 de noviembre de 2013

Guia Ubuntu 12.04

 Instalar Google Chrome:
Pagina oficial-descargar-64 bits para Ubuntu.
Crear cuenta de usuario:
Configuracion del sistema-Crear cuenta de usuario-desbloquear-y click al +.








Cambiar fondo de pantalla:
Configuracion del sistema-Apariencia.







Cambiar idioma:
Configuracion del sistema- Soporte de idiomas- Español.

miércoles, 16 de octubre de 2013

La BIOS

La BIOS (Basic input-Output System) és un programari molt bàsic instal·lat a la placa base. S'encarrega de la configuració bàsica del maquinari i controla, entre altres, coses, l'arrencada de l'equip.
Si s'entra a la BIOS (normalment es prem la tecla DEL), es pot configurar l'equip perquè arrenqui des d'un SO  instal·lat en que un CD o un DVD.

lunes, 14 de octubre de 2013

Com integrar el teu ordinador en un grup de treball

Windows
1. A windows has d'accedir en mode Administrador.
2. Accedeix al Tauler de control-Sistema-Nom de l'ordinador.
3. Fes clic al botó Canvia...i escriu el nom del grup en què integraràs l'equip.

lunes, 7 de octubre de 2013

Controladors de dispositiu

Els controladors són programes específics per a la comunicació entre el dispositiu i el sistema operatiu. Hi ha un controlador per a cada SO i perifèric.


Un sistema operatiu per a cada necessitat

SO de processament per lots
En aquests sistemes operatius les tasques es processen una a una. La primera tasca que arriba al processador és la primera que s'atén. Quan s'acaba una tasca es fa passar la següent.

SO multiprogramació
Són sistemes que suporten dues o més programacions paral·leles. Els administradors de memòria i d'entrada i sortida controlen que no hi hagi conflictes entre ells.
SO multiusuari
S'han dissenyat perquè diversos usuaris accedeixen simultàniament a un sistema. Això se sol fer des de diversos terminals d'accés.

Definició i estructura

El sistema operatiu és el programa o el conjunt de programes que efectuen la gestió dels processos bàsics d'un sistema informàtic, i permet l'execució normal de la resta de les operacions.
A nivell bàsic, el sistema operatiu s'estructura en els mòduls següents:

  • El nucli, també anomenat kernel, s'encarrega del control de la resta dels mòduls. És una part fonamental del sistema operatiu. Gestiona les peticions que fan altres components que es volen comunicar amb el processador, així com l'assignació de tasques al processador.
  • L'administrador de memòria s'encarrega d'assignar, de manera ordenada, un espai de memòria RAM a cada procés per emmagatzemar el mateix procés si ha passat a la cau en finalitzar el temps que tenia assignat.
  • El sistema d'entrada i sortida (E/S) s'encarrega de controlar els diferents dispositius connectats a l'ordinador. Tots els dispositius funcionen de manera simultània (el monitor, el CD-ROM, la impressora, l'escàner, etc.)
  • L'administrador de fitxers s'encarrega de la creació, modificació, eliminació i localització dels fitxers necessaris per treballar.

Sistemes operatius (SO)

Un ordinador és un sistema complex format per diverses capes:

  • Sobre la base del maquinari que el forma, hi funciona el sistema operatiu.
  • Sobre el sistema operatiu s'instal·len els programes i les aplicacions que permetran donar la funcionalitat a l'ordinador.
  • L'últim nivell el formen el usuaris que interactuen amb l'ordinador.

Els ordinadors, però, no només interactuen amb els usuaris que s'hi troben físicament al davant. Avui dia no es pot concebre la informatica sense la interconnexió dels ordinadors, ja sigui a través de xarxes d'àrea local, o bé concectats a Internet mitjançant líneas ADSL, cable 3G, 4G...

viernes, 27 de septiembre de 2013

Sistemes operatius

Un sistema operatiu es una serie d'instruccions que indiquen a l'aparell com connectar-se amb altres aparells, gestionar els fitxers que enmagatzema, etc.

Microsoft:És una empresa multinacional d'informàtica que va neixer als Estats Units.El seu SO principal es Windows. 
 Apple: Es una multinacional estadounidense. Els més coneguts son els ordinadors Mac, Iphone, Ipod i  Ipad. Aquests utilitzen el sistema operatiu Mac OS X.
 Linux:  El nucli es distribueix amb el conjunt d'utilitats del GNU, entorns d'escriptori i aplicacions, formant aixi un sistema operatiu complet.








Como desinstalar un programa W8

Como crear una cuenta local W8