miércoles, 16 de octubre de 2013

La BIOS

La BIOS (Basic input-Output System) és un programari molt bàsic instal·lat a la placa base. S'encarrega de la configuració bàsica del maquinari i controla, entre altres, coses, l'arrencada de l'equip.
Si s'entra a la BIOS (normalment es prem la tecla DEL), es pot configurar l'equip perquè arrenqui des d'un SO  instal·lat en que un CD o un DVD.

lunes, 14 de octubre de 2013

Com integrar el teu ordinador en un grup de treball

Windows
1. A windows has d'accedir en mode Administrador.
2. Accedeix al Tauler de control-Sistema-Nom de l'ordinador.
3. Fes clic al botó Canvia...i escriu el nom del grup en què integraràs l'equip.

lunes, 7 de octubre de 2013

Controladors de dispositiu

Els controladors són programes específics per a la comunicació entre el dispositiu i el sistema operatiu. Hi ha un controlador per a cada SO i perifèric.


Un sistema operatiu per a cada necessitat

SO de processament per lots
En aquests sistemes operatius les tasques es processen una a una. La primera tasca que arriba al processador és la primera que s'atén. Quan s'acaba una tasca es fa passar la següent.

SO multiprogramació
Són sistemes que suporten dues o més programacions paral·leles. Els administradors de memòria i d'entrada i sortida controlen que no hi hagi conflictes entre ells.
SO multiusuari
S'han dissenyat perquè diversos usuaris accedeixen simultàniament a un sistema. Això se sol fer des de diversos terminals d'accés.

Definició i estructura

El sistema operatiu és el programa o el conjunt de programes que efectuen la gestió dels processos bàsics d'un sistema informàtic, i permet l'execució normal de la resta de les operacions.
A nivell bàsic, el sistema operatiu s'estructura en els mòduls següents:

  • El nucli, també anomenat kernel, s'encarrega del control de la resta dels mòduls. És una part fonamental del sistema operatiu. Gestiona les peticions que fan altres components que es volen comunicar amb el processador, així com l'assignació de tasques al processador.
  • L'administrador de memòria s'encarrega d'assignar, de manera ordenada, un espai de memòria RAM a cada procés per emmagatzemar el mateix procés si ha passat a la cau en finalitzar el temps que tenia assignat.
  • El sistema d'entrada i sortida (E/S) s'encarrega de controlar els diferents dispositius connectats a l'ordinador. Tots els dispositius funcionen de manera simultània (el monitor, el CD-ROM, la impressora, l'escàner, etc.)
  • L'administrador de fitxers s'encarrega de la creació, modificació, eliminació i localització dels fitxers necessaris per treballar.

Sistemes operatius (SO)

Un ordinador és un sistema complex format per diverses capes:

  • Sobre la base del maquinari que el forma, hi funciona el sistema operatiu.
  • Sobre el sistema operatiu s'instal·len els programes i les aplicacions que permetran donar la funcionalitat a l'ordinador.
  • L'últim nivell el formen el usuaris que interactuen amb l'ordinador.

Els ordinadors, però, no només interactuen amb els usuaris que s'hi troben físicament al davant. Avui dia no es pot concebre la informatica sense la interconnexió dels ordinadors, ja sigui a través de xarxes d'àrea local, o bé concectats a Internet mitjançant líneas ADSL, cable 3G, 4G...